Translate

16 Nisan 2016 Cumartesi

ULUSAL AG (WAN)

Geniş Alan Ağı WAN Olarak Bilinen Ulusal Ağlar

wan nedir
Türkçede Geniş Alan Ağları olarak anılır. Diğer ağ türlerine göre daha düşük hızlarda çalışır. Farklı noktalardaki LAN’ların birleşiminden oluşurlar. Bağlantılar uluslar arası boyutta dahi olabilir. WAN bağlantılarında “MetroEthernet” teknolojisi dışında “Ethernet” teknolojisi kullanılamaz. MetroEthernet teknoloji çok yeni olmakla birlikte, günümüzde WAN bağlantıları çoğunlukla ADSL, VDSL2 FrameRelay, ATM, G.SHDSL, Uydu gibi uzun mesafelerde çalışabilen bağlantı teknolojileri kullanılmaktadır. Yerel ağdan farklı olarak Geniş alan ağlarında Router (Yönlendirici) cihazları kullanılır. WAN’a örnek olarak İnternet’i verebiliriz, her evdeki bilgisayarlar birer LAN oluşturur, bu LAN’ların birleşimi sayesinde de İnternet oluşmaktadır. Yani LAN’ların birleşiminden bir WAN oluşmaktadır.
Geniş alan ağları yapılarına göre çeşitlere ayrılırlar.
  • Bağlantı durumuna göre
    1. Noktadan noktaya
    2. Bulut teknolojisi
  • Anahtarlama yöntemine göre
    1. Devre anahtarlamalı
    2. Paket anahtarlamalı
    3. Hücre anahtarlamalı
    Bağlantı durumuna göre  geniş alan ağları kalıcı bir hatla bağlanırsa (örneğin kiralık hat) noktadan noktaya olarak sınıflandırılır. Örneğin dört tane bağlantı noktası olan bir sistemin hat sayısı altı tanedir. Eğer bağlantı noktası sayısı bir tane arttırılırsa hat sayısı on olur.(toplam hat sayısı Σ(n-1) formülüyle bulunabilir) Bu nedenle noktadan noktaya bağlantını dezavantajı hat sayısıdır.

Noktadan noktaya bağlantı
Bulut teknolojisi

    Eğer ağ içindeki sistemlerin bağlantısı sabit bir hatla yapılmıyor bilgi gönderileceği zaman kuruluyor daha sonra kaldırılıyorsa bu da bulut teknolojisi olarak tanımlanır. ISDN ve X.25 hatları bulut teknolojisine göre çalışırlar.
   Anahtarlama yöntemine göre geniş alan ağları bulut teknolojisinin devamı niteliğindedir. Anahtarlama yöntemi aslında önceden içi bilinmeyen bir kara kutu gibi görünen bulutu tanımlar.
    Devre anahtarlamalı ağda veri gönderilecek iki sistem arasında önce bir yol belirlenir daha sonra aktarım o yol üzerinden yapılır. Veri gönderimi esnasında bağlantı  kurulmuş olduğu için veri paketleri içerisine gönderici ve alıcı adreslerinin konulması gerekmez. Veri gönderildikten sonra da bağlantı kaldırılır.
   Paket anahtarlamalı ağ hem yerel alan ağlarında hem de geniş alan ağlarında en çok kullanılan anahtarlama yöntemidir. Paket anahtarlamalı ağda veri yollamak isteyen bilgisayar veriyi belirli uzunlukta parçalara ayırır ve her parçanın önüne alıcı ve gönderici adreslerini ekler. Böylece parçalanmış veri parçacıkları birbirlerinden bağımsız olarak hedef adrese ulaşırlar. Hedef bilgisayar bu parçacıkları tekrar birleştirerek aynı veriyi elde eder.
   Hücre anahtarlamalı ağlar devre anahtarlamalı ağların benzeridirler. Temel fark gönderilecek veri hücre adı verilen küçük parçacıklara bölünür. Hücreler iki merkez arasında tanımlanan yol üzerinden geçerek hedef bilgisayara ulaşırlar. Gönderilen hücreye gönderici ve alıcının adresleri eklenmez,  sadece takip edecekleri yol tanımlanır. ATM hücre anahtarlamalı hatta örnek olarak verilebilir.

NECIP FAZIL KISAKÜREK




26 Mayıs 1904'te İstanbul'da doğdu. 25 Mayıs 1983'te İstanbul'da yaşamını yitirdi. Çocukluğu büyük babasının Çemberlitaş'taki konağında geçti. Bahriye Mektebi'nde, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde öğrenim gördü. Felsefe Bölümü'ndeki öğrenimini yarıda bırakarak 1924'te Paris'e gitti. Bu kez Sarbonne Üniversitesi'nde felsefe eğitimi almaya başladı. 1925'te öğrenimini tekrar yarıda bırakıp yurda döndü. 1926-1939 arasında İstanbul'da çeşitli bankalarda çalıştı. 1939-1943 arasında Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Devlet Konservatuvarı, İstanbul Güzel Sanatlar Akadamesi'nde dersler verdi. Yazarlık, yayıncılık yaptı.
EDEBİ KİŞİLİĞİ:
İlk şiirleri 1922'de "Yeni Mecmua"da yayınlandı. Milli Mecmua, Hayat ve Varlık dergilerinde yayınlanan şiirleriyle tanındı. 14 Mayıs 1929 - Ağustos 1936 arasında 17 sayı Ağaç dergisini yayımladı. 1943-1971 arasında "Büyük Doğu" dergisini çıkardı. Son Posta ve Yeni İstanbul gazetelerinde yazarlık yaptı. "Sabırtaşı" (1940) oyunuyla 1947 CHP Piyes Yarışması'nda birincilik kazandı. 1928'de basılan "Kaldırımlar" adlı şiir kitabı büyük ilgi gördü. Bu kitabın ardından uzun süre "Kaldırımlar Şairi" olarak anıldı.
1930'lardan sonra özgün şiirden koptu. Mistisizmi İslami değerlere bağlayan, dinsel ve toplumsal bir kavga sanatına yöneldi.
"Sonsuzluk Kervanı" isimli şiir kitabını uzunca bir aradan sonra 1955'te yayımladı. Şiiri, üstün bir algılama sorunu ve mutlak gerçeği, yani Allah'ı arama yolunda sonsuz bir uğraş olarak gördü. Sağlam bir dil yapısına ve trajik öğelere dayanan mistik eğilimli şiirlerinde çağdaş insanın bunalımlarını işledi. Türk şiirinde bir gizem rüzgarı estirdi, Fazıl Hüsnü Dağlarca ile Cahit Sıtkı Tarancı'nın da aralarında bulunduğu birçok şair üzerinde etkili oldu. Garip akımının ortaya çıkışıyla şiirden uzaklaştı.
Güçlü bir yazım tekniğinin görüldüğü tiyatro oyunlarında ise daha çok korku ve kaygı psikolojisini işledi.
Anı, makale, inceleme türü eserlerinde daha çok dinsel ve siyasal konuları ele aldı

En çok bilinen eserleri;

ŞİİR:

Örümcek Ağı (1925) 
Kaldırımlar (1928)
Ben ve Ötesi (1932)
Sonsuzluk Kervanı (1955)
Çile (1962)
Şiirlerim (1969) 



ÖYKÜ VE ROMAN: 


Ruh Burkuntularından Hikayeler (1965) 
Aynadaki Yalan (1980) 
Kafa Kağıdı (1984) 

OYUNLAR: 


Tohum (1935) 
Bir Adam Yaratmak (1938) 
Künye (1940) 
Para (1942) 
Namı Diğer Parmaksız Salih (1949) 
Reis Bey (1964) 
Abdülhamit Han (1969) 

MONOGRAFİ-MAKALE-FIKRA-ANI:


Birkaç Hikaye Birkaç Tahlil (1933) 
Namık Kemal (1940) 
Çerçeve (1940) 
Son Devrin Din Mazlumları (1969) 
Hitabe (1975) 
İhtilal (1975) 
Yılanlı Kuyudan (1970) 
Hac (1973) 
Babıali (1975) 
İman ve İslam Atlası (1981 )

ÖDÜLLERİ: 

1947 CHP Piyes Yarışması birinciliği Sabırtaşı ile 
1980 Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü 
1981 Türkiye Milli Kültür Vakfı Kültür Armağanı İman ve İslam Atlası 






15 Nisan 2016 Cuma

           İNTERNET VE BİLGİ GÜVENLİĞİ

İlk olarak internet ve bilgi güvenliği hakkında temel bilgileri öğrenelim.
BİLGİ GÜVENLİĞİ
  • Bütünlük: Bilgilerin eksiksiz, tam, tutarlı ve doğru olması
  • Kullanılabilirlik: Bilgilere yetkililerce ihtiyaç duyulduğunda erişilebilir olması.Bilgilerin izinsiz kullanımından, izinsiz ifşa edilmesinden, izinsiz yok edilmesinden, izinsiz değiştirilmesinden, bilgilere hasar verilmesinden koruma, veya bilgilere yapılacak olan izinsiz erişimleri engelleme işlemi. Bilgi güvenliği, bilgisayar güvenliği ve bilgi sigortası terimleri, sık olarak birbirinin yerine kullanılmaktadır. Bu alanlar alakalıdırlar ve mahremiyetin, bütünlüğün ve bilginin ulaşılabilirliğinin korunması hususunda ortak hedefleri paylaşırlar.    
İNTERNET GÜVENLİĞİ: Günümüzde, dünyada  400 milyon civarında İnternet'e bağlı bilgisiyar 1 milyarı aşkın İnternet kullanıcısı, 100 milyona yakın Web sitesi olduğu tahmin ediliyor. Türkiye açısından bakıldığında bu rakam 15 milyona ulaşmış durumda; buradan İnternetin, olmazsa  olmazlarımızın içine girmiş olduğunu çıkarabiliriz. İnternette her gün milyonlarca kişi Web sayfalarını ziyaret etmekte, birbirleriyle çeşitli programlar aracılığıyla sohbet etmekte ve bilgisayarlarına çeşitli programlar indirmekdetir. Tüm bu işlemler sırasında muhtemelen birilerinin kendilerini izlediğinin farkında değiller. Bu cümleyi daha önce okumayan bir internet  kullanıcısıysanız 'Ne oluyor, kim beni izliyor, neden izliyor' gibi soruları kendinize sormaya başlamışsınızdır.

İnternette dolaşırken bir bilgisayar korsanı, eğer bir şirkette çalışıyorsanız patronunuz, büyük şirketlerin Web sayfalarında dolaşıyorsanız o şirketler veya hükümet tarafından izleniyor olabilirsiniz. Bunlar bazen kötü niyetli size zarar vermek için bazen maddi kazanç için bazen de takip amaçlı olabilir. Bu nedenle internette gizlilik, eğer bilgilerinizin saklı kalmasını istiyorsanız çok önemlidir.

Internete bağlanırken bilgisayarınıza bir IP (Internet Protocol) adresi atanır. Bu adres eğer çevirmeli bir bağlantıya sahipseniz dinamik yani değişkendir. Kablo modem veya Adsl gibi bir bağlantınız var ise statik yani sabittir. Internette gizliliğin en önemli noktası IP adresinizdir. IP adresinizi başka kullanıcılarla paylaşmanız sizin için tehlikeli olabilir özelliklede statik bir IP adresine sahipseniz.


İNTERNETTE  GEZİNİRKEN  AŞAĞIDAKİ ÖNERİLERE DİKKAT ETMELİSİNİZ


IRC, MSN, Yahoo gibi platformlarda sohbet ederken kişisel bilgilerinizi (nerede yaşadığınız, işiniz vb.) güvenmediğiniz kişilerle paylaşmamalısınız.
* Her zaman için ücretsiz posta servislerinden (Hotmail, Yahoo, Gmail gibi) alınmış yedek bir e-posta adresi bulundurun. Bu adresleri internette gezerken kayıt olunması istenen yerlerde kullanabilirsiniz. Size ait esas e-posta adresini ise daha önemli işlerinizde kullanabilirsiniz.
* Internette kayıt formlarını doldururken mümkün olduğu kadar kişisel bilgilerinizi vermemeye çalışın.
* Sürekli kullanmadığınız bir bilgisayarda işiniz bittikten sonra bıraktığınız izleri (geçmiş klasörü, cache, yüklediğiniz dosyalar gibi) temizlemeyi unutmayın.
* Internette gezinirken Proxy kullanmaya dikkat edin. Siz internette dolaşırken servis sağlayıcınız IP adresinizden yapılan istekleri tarih ve saat olarak kaydeder. Proxy arkasından bağlanırsanız bu bilgiler yanıltıcı olduğundan gizliliğiniz sağlanmış olur.
* E-posta gönderirken şifreleme teknikleri kullanmaya özen gösteriniz. Bunu PGP (pretty good privacy) benzeri programlarla yapabilirsiniz.
* Ücretsiz toolbar programlarını (Alexa Toolbar, Google Toolbar, Yahoo Toolbar gibi) kullanmamaya özen gösteriniz. Bu programlar zararsız gibi görünse de siz internete bağlıyken çeşitli bilgilerinizi kullanarak istatistik tutabiliyorlar. Daha sonra bu istatistikleri de reklam veya benzeri amaçlar için büyük şirketlere pazarlanabiliyor.
* Çerezler (Cookies) siz web sitelerini ziyaret ettiğinizde sizin hakkınızda çeşitli bilgileri bulunduran küçük dosyalardır. Genelde kişisel bilgilerinizi bir dahaki ziyarete kadar güncel tutmak için kullanılır. Mesela bir giriş ekranında kullanıcı adı ve şifrenizi girdikten sonra bu bilgiler cookie yardımıyla bilgisayarınızda saklanır ve bir dahaki girişinizde tekrar bu bilgileri girmenize gerek kalmaz. Fakat kötü niyetli olarak gene kişisel bilgiler toplanıp bunları pazarlamada kullanılabilinir. Bu yüzden cookie alımını tarayıcınızdan kapatmanız önerilir fakat bazı yerlerde giriş yapmak için zorunlu olduğundan en iyisi buralarda açık tutup işiniz bittiğinde tekrar kapatmaktır.