Eğitim alanındaki inkılaplar
- Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun kabulu (1924). Bütün eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanmıştır.
- Türk alfabesinin latin harflere göre düzenlenmesi ve kabulü (1928). Bu harf sisteminin Türk dilindeki seslere daha uygun olması ve anlaşılmasındaki kolaylık nedeniyle, bu değişimi takip eden okuma-yazma seferberliğinde okur-yazar oranı artmıştır.
- Türk Tarih Kurumu'nun Kurulması (1931).1935 yılında resmî olarak Türk Tarihi Kurumuadını almıştır. Kurum milli tarih anlayışının gelişmesine yardımcı olmuştur.
- Türk Dil Kurumu'nun Kurulması (1932). (1936) yılında resmî olarak Türk Dil Kurumuadını almıştır. Kurum Türkçeyi sadeleştirmeyi ve zenginleştirmeyi amaçlamaktadır.
- İstanbul Üniversitesi resmi olarak 1933'te öğretime başlamıştır.
Tarih boyunca Türkiye'de kurumsal eğitimin dışında toplumsal eğitimi gerçekleştiren kurumlar ve yapılar da bulunmuştur ve günümüzde de halen bulunmaktadır. Alevi ocakları, köy birlikleri, dini bayramlar vekültürel şenlikler Anadolu'da farklı eğitsel ihtiyaçları karşılamaktadırlar. Toplumsal eğitim, kurumsal eğitim kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin kültürünün ve kimliğinin parçasıdır. Bugünün Türkiyesi'nde (Atatürkün tanımladığı şekliyle ortak geçmişi olan bugün ve gelecek de beraber yaşamak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları) Kürt, Laz, Çeçen,Ermeni, Yahudi, Rum ve diğer kültürleri içermesinden dolayı toplumsal eğitimin çok çeşitli örnekleri vardır
2 Mart 1926'da kabul edilen, "Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun" eğitim hizmetlerini düzenlemiştir. Bu düzenlemeyle Milli Eğitimkontrollü bir yapıya dönüşmüştür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder