Translate

19 Nisan 2016 Salı

Telefon Ekranları Teknolojisi

Telefonlarda kullanılan ekran teknolojileri şunlardır;
TFT-LCD:Modern ekran teknolojileri katot ışın tüplü (CRT) veya düz panel ekranlar olmak üzere sınıflandırılır. Tüplü cihazlar büyüktür ve oldukça fazla yer kaplarlar. Düz paneller yani tüpsüz olanlar ise adından da anlaşıldığı gibi düzdürler ve çok yer kaplamazlar. Düz panel ekran kategorisi kendi içinde LCD (likit kristal), plazma ve LED (ışık yayar diod) gibi teknolojilere sahiptir. Işık yayanlar ve arka plan ışığını üzerinden geçirenler olarak da ayırt edilmeleri mümkündür. 

TFT-LCD olarak adlandırılan ve - bugünkü bakış açısıyla - en işlevsel görünen düz panel ekranlar . Bu cihazlar arkadan aydınlatmalı ekranlar sınıfındadır. STN ve DSTN (pasif matris LCD) teknolojileri de kullanılır.TFT LCD iki cam tabaka arasında likit kristal ile doldurulmuş sandviç benzeri bir yapıya sahiptir. 

Bir tarafta rengi oluşturan renk filtreleme camı, diğer tarafta ise TFT camı mevcuttur. Renk filtreleme camı arasındaki voltaj farkına göre likit kristaller hareket ederler. Bu hareket şekline göre arkadan verilen ışığın şiddeti ve kutuplaşma yönü değişir. Bunun sonucunda farklı oranda ve parlaklıkta renkler gözümüze ulaşır.

Amoled: Son zamanlarda piyasaya sürülen akıllı telefonların birçoğunda görülen ve zamanla LCD, LED ve OLED ekranların yerini alacak olan AMOLED ekranlar her ne kadar birçok markada görülse de

aslında Samsung tarafından geliştirilen bir teknoloji. Açılımı İngilizce olarak“Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode” yani “Aktif Matrisli Organik LED” olan AMOLED ekranlar adından da anlaşılacağı gibi organik LED'lerden yani OLED’lerden yapılmakta. AMOLED ekranlarda, her bir piksel ayrı ayrı aydınlatılarak görüntü oluşturuluyor. Ancak bu ekranlar diğer ekran türlerinde olan arka aydınlatmaya gerek duymuyor. Böylece özellikle koyu renklerin daha açık renkte görünmesi sorunu ortadan kalkıyor.

İPSIps kısaltması "In-Plane Switching" kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş bir ekran paneli türüdür.
Ips ekran; tam karşıdan bakma gereğini ortadan kaldırır, yansıma kayıpları, açıya göre renk değişimi kayıplarını sıfıra indiren bir teknolojidir.
Ips ekranlar telefon, tablet, notebook gibi cihazlarda kullanılabilecek dokunmatik ekranlar için kullanılabilecek en iyi teknolojidir.


Lcd ekrandan farkı nedir?

Lcd panellere göre hem kristal yapısında hem kristal hücrelerinin yerleşiminde getirdiği farklılıklara bağlı olarak çok fazla elektrot ve kristal ile renkler oluşmaktadır. Temelde Lcd ekranlardan farkı budur.


Ips ekran'ın avantajları

1. Renk kaybı yaşamazsınız.
2. Baktığınız açıya göre görüntü kalitesi ve renk canlılığında azalma olmaz.
3. Her açıdan aynı görüntüyü alarak aynı renk canlılığı görebilirsiniz.
4. 8 bit renk derinliğine sahiptir.
5. Güneş yansıması durumunda  görüntü kaybı en aza indirgenmiştir.
6. Diğer ekranlardan daha fazla enerji tasarrufu sağlar.
7. Görüntüleme açısı 180o dereceye kadar çıkabilmektedir.
8. Ekrana parmağınızla dokunduğunuzda ekranda dalgalanma olmaz.
Ips ekran'ın dezavantajları
1. Tablet ve cep telefonları için fazla enerji harcaması dezavantajdır.
2. Fiyatının yüksek olması bir dezavantajdır.

RETİNA: İlk olarak, bilimsel ismi dışında, bu satış terimi Apple  tarafından ortaya konuldu.  Bilgisayar çok daha yüksek çözünürlüklerle görüntü sağlıyor, ancak bunu yaparken bilgisayarın daha düşük çözünürlüklerdeymiş gibi görünmesini sağlıyor.
Apple’ın bu teknolojiyi yapma amacı ise iPad’lerin  iPhone’lara nazaran yüze daha  daha uzak tutulmaları sebebiyle piksel yoğunluğunu arttırıp çok daha iyi bir görsellik sunmaktı.

Ayrıca bunu yaparlarken de ekranın maksimum doygunluğunu insan gözünün kaldırabileceği en üst seviyeye kadar yükselttiler. Daha fazlasını yapmak anlamsızdı çünkü insan gözü bunu algılayamayacaktı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder